GHID EXPLICATIV Pentru elaborarea și implementarea unitară a procedurii de sistem privind comunicarea din oficiu a informațiilor de interes public în format standardizat și deschis și asigurarea transparenței decizionale (.pdf/.doc)

 PROCEDURĂ DE SISTEM (.pdf/.doc)

sisopp

HungarianMagyarRomanianro-ROEnglish (UK)

LATEST NEWS

ZIUA FAMILIILOR

TOURINFO ZABALA

ZILELE SATULUI

112

Numarul unic pentru

apeluri de urgenta este 112

SCHENGEN II.

Választás és változás

Fejér Levente: „Sok munka van még előttünk” 

image
Átadták a korszerű ülepítőállomást
 
Mozgalmas volt Zabolán az élet az elmúlt időszakban: lezajlott a helyhatósági választás, amelyen Fejér Levente az MPP színeiben győzött, valamint a községfejlesztésben is történtek előrelépések: többek közt elkészült az ülepítőállomás, a szennyvízhálózat, és egyéb kivitelezések is végükhöz értek.

 

Zabola községben az összefogás jegyében indult Fejér Levente a polgármesteri tisztségért – az elöljáró győzelme már előre borítékolható volt. A helyhatósági választáson 36 százalékos volt a részvételi arány, Fejér a voksok majdnem 82 százalékát kapta, így messze lekörözte ellenjelöltjét, a PSD-s Boc Constantint.

Tíz magyar, három román

A választási eredmények tükrében megköszönöm azok bizalmát, akik eljöttek, és ránk szavaztak – mondta Fejére Levente, majd az alacsony részvételi aránnyal kapcsolatban kifejtette: a választási kedvtelenség miatt változás állt be a 13 fős testület összetételében, ugyanis legutóbb 11 magyar és 2 román lakos alkotta, most pedig 10 magyar és 3 román.

Fejére Levente számára az aszfaltozás a legégetőbb gond

A friss zabolai testület összetétele a következő: Demes Botond, Fejér Zsolt, Szigyártó Nimród, Benedek József, Ambrus Attila, Sebestyén Levente, Mátyás Szabolcs, Szabó András RMDSZ-es tanácsosok, Paizs Attila és György László MPP-s tanácsosok, továbbá Pătrunjel Nicolae és Coșnean Călin (PSD), valamint Vîrlan Ștefania (PNL).

Demes Botond. Odafigyelnek a községi utak járható­ságára is

Fejér Leventét a jövőre vonatkozó tervekről kérdeztük. 

– Legégetőbb a zabolai Felszegben történő aszfaltozás. Erre addig kell várnunk, amíg az ott lakók rácsatlakoznak a szennyvízhálózatra, miután a bekötés megtörtént, nekifoghatunk a munkálatnak – közölte Fejér.

A másik sürgősebb teendő, hogy Szörcse végétől a templomig összekössék az aszfaltszőnyeget. Szintén prioritás a mezőgazdasági területek leltározásának befejezése, hogy véget vessenek a visszaszolgáltatási akadályoknak. Ugyancsak a közeljövő terve egy kotrógép beszerzése, amire nagy szükség lenne a községben.

Elkészült a szennyvízhálózat

A választások után nem állt meg az élet a községben, többéves várakozás után, végre megtörtént a zabolai ülepítőállomás és szennyvízhálózat átadása. Demes Botond alpolgármester elmondta, a kivitelezést 2008-ban kezdték el, a munkálat összértéke 2 millió 114 ezer lej. Mindezt kormánypénzből valósították meg, azonban az évek során a bukaresti politikában történt változások miatt többször elakadt az anyagiak folyósítása, ezért húzódott el évekig a befejezés.

A korszerű ülepítőállomás teljesen automatizált, ezért a működtetésére maximum két embert kell alkalmaznia a helyi önkormányzatnak.

– A 12 kilométer szennyvízhálózat átadása kapcsán attól tartottunk, hogy a 121-es megyei út javításakor feltörnek egy vezetéket, azonban szerencsére ez nem történt meg. Az átadás előtt mindent leellenőriztünk, és működik a rendszer – tájékoztatott Demes.

Az elöljáró kifejtette: a rácsatlakozást a kivitelező Ördög Kft. fogja végezni, mert mint mondták, csak így vállalhatnak jótállást. A pontos összeg még nincs leszögezve, várják az árajánlatot, azonban a rácsatlakozás alapvető követelménye, hogy minden érintettnek legyen ülepítő gödre, mivel később így könnyebb orvosolni az esedékes hibákat, eldugulásokat.

Új székek a művelődési házban

Demes Botond számolt be arról is, hogy nemrég önerőből székeket és asztalokat vásároltak a zabolai Felszegben található művelődési házba.

Új székek váltották a 60 éves padokat

– A felszegi művelődési házban olyan régi padok voltak, amik már rég túl vannak a 60 éven is, ezért szükségét láttuk az újításnak. A legjobb árajánlatot egy barátosi cég adta, így tőlük rendeltünk 200 széket és 10 asztalt – részletezte az elöljáró.

Útjavítás és egyéb tennivalók

Demes Botond még tudatta, hogy sikerült megegyezniük a Valdek Kft.-vel, amely nemrég aszfaltot öntött a Zabola és Tamásfalva közti útszakaszra. Az elmúlt időszakban az önkormányzat több ízben kövekkel próbálta a kátyúkat betömni, azonban ez a megoldás nem bizonyult tartósnak.

– Rendeltünk 500 tonna törtkövet, amivel a községben levő utak majdnem 80 százalékát feljavítottuk. Továbbá egy bodoki cégtől jó árajánlatot kaptunk a Kovászna–Szörcse útszakasz simítására, így hamarosan megtörténik ennek a szakasznak a betérőtől Tamásfalváig, illetve a betérőtől Szörcséig történő gyalulása – mondta az elöljáró.