GHID EXPLICATIV Pentru elaborarea și implementarea unitară a procedurii de sistem privind comunicarea din oficiu a informațiilor de interes public în format standardizat și deschis și asigurarea transparenței decizionale (.pdf/.doc)

 PROCEDURĂ DE SISTEM (.pdf/.doc)

sisopp

HungarianMagyarRomanianro-ROEnglish (UK)

CSALÁDOK NAPJA

TOURINFO ZABOLA

FALUNAPOK

112

Numarul unic pentru

apeluri de urgenta este 112

SCHENGEN II.

A településnek érdekessége még a csángó néprajzi múzeum és székely tájház. A látogatók itt megtekinthetik a helyi  néphagyományokat, a helybéli lakáskultúra elemeit, székely és román népviseleteket, kerámiatárgyakat.A tájházat dr. Pozsony Ferenc alapította 1974-ben, melynek telkén egy csűrszerű épületben 2003 szeptemberében a Kriza János Néprajzi Társaság szervezésében megnyitották a csángó magyarok hagyományos népművészete című állandó kiállítást.

Az épület csarnokában gazdag fénykép- és térképanyag mutatja be a moldvai magyar falvak településszerkezetét, valamint hagyományos építészetét. A földszinten gorzafalvi, lészpedi és pusztinai lakásbelsőket, a messze földön híres gorzafalvi kerámia központ jellegzetes termékeit , egy fazekas műhely eredeti felszerelését és munkaeszközeit állították ki. Az emeleti galérián gyimesi használati eszközökkel és viseleti darabokkal ismerkedhetnek meg a látogatók.

 

 

 


A MÚZEM RÖVID TÖRTÉNETE A zabolai Csángó Néprajzi Múzeum kollekcióinak tárgyait Pozsony Ferenc, aki napjainkban a kolozsvári BBTE Magyar Néprajz és Antropológia Tanszékének professzora, kezdte el összegyűjteni közel négy évtizeddel ezelőtt. 1974-től már egy 20. század elején épített családi házban helyezték el a folyamatosan gyarapodó tárgyegyüttest, mely már az első évtizedben nagyon értékes 17-19. századi kandallócsempékkel, festett bútorokkal és hétköznapi tárgyakkal gyarapodott. Az 1980-as években az elsősorban erdélyi szász és moldvai csángó viseletekkel, textíliákkal meg eszközökkel bővült. Az 1989-es romániai rendszerváltozás után a gyűjtemény szakszerű beleltározását, feldolgozását és leírását a BBTE néprajz szakos diákjai valósították meg szervezett nyári szakgyakorlatok keretében.

A látogatók a tájházban Zabola műemlékeivel, különböző történelmi ábrázolásokkal, hagyományos viseletekkel, népi kandalló csempékkel és egy két világháború közötti tisztaszobával ismerkedhetnek meg. Egy csűrszerű épületben, 2003. szeptember 14-én, tömeges esemény keretében nyitották meg A moldvai csángók hagyományos népművészete című első állandó kiállítást.

A CSÁNGÓ NÉPRAJZI MÚZEUM HONLAPJA