GHID EXPLICATIV Pentru elaborarea și implementarea unitară a procedurii de sistem privind comunicarea din oficiu a informațiilor de interes public în format standardizat și deschis și asigurarea transparenței decizionale (.pdf/.doc)

 PROCEDURĂ DE SISTEM (.pdf/.doc)

sisopp

HungarianMagyarRomanianro-ROEnglish (UK)

CSALÁDOK NAPJA

TOURINFO ZABOLA

FALUNAPOK

112

Numarul unic pentru

apeluri de urgenta este 112

SCHENGEN II.

Népi feredő épül a Csipkésben

Közösségépítő kaláka Zabolán

 href=

A zabolai Csipkésben talált források mellett építi a feredőt a Her­czeg Ágnes által vezetett budapesti Ars Topia Alapítvány, helyi önkéntesek és civil szervezetek segítségével.
A július 25. és augusztus 5. között zajló táborban, kaláka révén elvégzendő munka során bárki által használható fürdőt és közösségi helyet hoznak létre, a természetvédelemmel összhangban, közösségi összefogással. „Az Ars Topia Alapítványnak az a fő célja, hogy a természeti, táji értékek megőrzésével foglalkozzunk. A mi mozgalmunk úgymond a vízre alapoz, hiszen azt gondolom, hogy Székelyföld természeti kincsei közül a víz az, ami a legmarkánsabban jelen van”– mondta Herczeg Ágnes, az alapítvány elnöke. Az egyesület fürdőépítő mozgalma immár 18 éve működik, és már Magyarországon, Székelyföldön, Vajdaságban és – idén először – Felvidéken is kalákáztak. A mozgalomban részt vesznek tájépítészek, építészek, ugyanakkor más szakmából is érkeztek segíteni fiatalok, akik nem csak a tájjal, hanem a helybeli közösségekkel is megismerkedhetnek.

2018 NEPI FEREDO_01.jpg2018 NEPI FEREDO_02.jpg2018 NEPI FEREDO_03.jpg2018 NEPI FEREDO_04.jpg2018 NEPI FEREDO_05.jpg2018 NEPI FEREDO_06.jpg2018 NEPI FEREDO_07.jpg2018 NEPI FEREDO_08.jpg2018 NEPI FEREDO_09.jpg2018 NEPI FEREDO_10.jpg2018 NEPI FEREDO_11.jpg2018 NEPI FEREDO_12.jpg2018 NEPI FEREDO_13.jpg2018 NEPI FEREDO_14.jpg2018 NEPI FEREDO_15.jpg2018 NEPI FEREDO_16.jpg2018 NEPI FEREDO_17.jpg2018 NEPI FEREDO_18.jpg

A feredőben medence, tűzrakó hely, filagória, labirintus és játszótér is épül, ami gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt jó hely lesz a szórakozásra. A munkában számos magyarországi fiatal vesz részt, de környékbeli cserkészek, önkéntesek és alapítványok is segítenek. „Három éve léptünk kapcsolatba az Ars Topia Alapítvánnyal. Az eddigi tapasztalatunk az, hogy az utóbbi években felépült feredők maximálisan ki vannak használva, és a közösség által karban vannak tartva” – nyilatkozta Para Zoltán, a társszervező Vinca Minor Egyesület elnöke, aki elmondta, hogy mennyire jó érzés, amikor a környékbeli falukból, községekből élelem- vagy italadomány érkezik. „Csipkés már a régi idők óta táborként van nyilvántartva, annak idején mi is itt táboroztunk. Nagy örömünkre szolgál, hogy itt három forrást is találtak a szakemberek, amelyeknek remélhetőleg elég hozamuk lesz ahhoz, hogy ellássák az épülő medencét”– mondta Fehér Levente, Zabola község polgármestere. A munkából gyerekek és felnőttek egyaránt kiveszik a részüket, több család jött segíteni. „Az idei kalákának a különlegessége, hogy nem csak 1-2 család van itt gyerekkel, hanem többen jöttek. A gyerekek is kiveszik a részüket a munkából, ami szerintem nagyon fontos, mert megtudják, hogy közös erővel a semmiből is milyen csodás dolgok jöhetnek létre”– mondta Várallyay Réka önkéntes, aki családjával már többször is részt vett a kalákákon. <<

Simon Ábel

 

VILAGITSUK MEG 2017.pngVILAGITSUK MEG SZEKELYFOLDET 2017_01.jpgVILAGITSUK MEG SZEKELYFOLDET 2017_02.jpgVILAGITSUK MEG SZEKELYFOLDET 2017_03.jpgVILAGITSUK MEG SZEKELYFOLDET 2017_04.jpgVILAGITSUK MEG SZEKELYFOLDET 2017_05.jpgVILAGITSUK MEG SZEKELYFOLDET 2017_06.jpgVILAGITSUK MEG SZEKELYFOLDET 2017_07.jpgVILAGITSUK MEG SZEKELYFOLDET 2017_08.jpgVILAGITSUK MEG SZEKELYFOLDET 2017_09.jpgVILAGITSUK MEG SZEKELYFOLDET 2017_10.jpg

Prioritást élvezett az egy kilométeres útszakasz

Fejlesztések Zabolán

 

 href=

A Zabola községben zajló infrastrukturális fejlesztésekről, hídjavításról, kútfúrásokról és pályázatokról tájékoztatott Fejér Levente polgármester az önkormányzati szemlénk során.

Megtudtuk: majdnem pontot lehet tenni a lakóházak szennyvízhálózatra történő csatlakoztatására a zabolai Felszegben, ugyanis az 1 kilométeres szakaszon az igénylő 38 egységből 36-ot már bekötöttek a rendszerbe.

– Ez a munka mindenképp prioritást élvezett, ugyanis a továbbiakban a szóban forgó útszakaszon aszfaltot szeretnénk önteni. Sajnos, és itt felhívom a lakosság figyelmét, hogy a továbbiakban picivel többe kerül majd azoknak a csatlakoztatás, akik máshol laknak, mint az említett szakaszon, ugyanis már nem tudjuk a polgármesteri hivatal kisebb költségekkel járó gépeit biztosítani, hanem a szennyvízhálózatot kivitelező és garanciát vállaló Ördög Kft. fogja elvégezni a csatlakoztatást – közölte az elöljáró.

A polgármester elmondta, a községben a másik fontosabb fejlesztés a hidak feljavítása volt. Mint azt már megírtuk, hídelemekkel bővítették a Zabola–Székelytamasfalva közötti Halom mögötti hidat, amely annyit szélesedett a munkálat során, hogy a mezőgazdasági gépek biztonságosan áthaladhatnak rajta.

Ugyanakkor hídelemeket helyeztek el Páván is, és az innen származó régi elemeket a Keresztesek utcájában fogják felszerelni.

– A munkálattal sajnos megkéstünk, ugyanis a fent említett szennyvízhálózat-csatlakoztatás miatt a gépeink szinte állandóan ástak, de hamarosan teljesen befejezzük a hidak javítását, bővítését – tájékoztatott.

Egy másik fontos munkálatként a Zabolán történt kútfúrást is megemlítette a polgármester: egy sepsiszentgyörgyi céggel együttműködve sikerült új kutat fúrniuk a zabolai Kónya Endre Sportcsarnoknál.

– Tudniillik a régi, uniós pályázat során fúrt kutunk vízgondokkal küzdött, és több nap kellett, amíg megtöltött egy 2 ezer literes tartályt. Ezt a gondot most orvosoltuk – mondta a polgármester, hozzátéve, hogy kapva az alkalmon, az 1-4. osztályos iskolánál is kutat fúrtak, valamint a 2-es számú művelődési háznál is, ugyanis ez utóbbi az egyik helyi lakos portájáról kapta a vizet.

A jövőre nézve a polgármester kifejtette: pályázatokat nyújtottak be a Helyi Fejlesztési Országos Program (PNDL) keretében 10 kilométer utcahálózat aszfaltozására és a közvilágítás modernizálására. Mindezek mellett a megyei tanácstól is pénzt remélnek a sportpályán levő öltöző, és az orvosi rendelő felújítására, valamint a központi művelődési ház belső munkálatainak finanszírozására.

 

Választás és változás

Fejér Levente: „Sok munka van még előttünk” 

image
Átadták a korszerű ülepítőállomást
 
Mozgalmas volt Zabolán az élet az elmúlt időszakban: lezajlott a helyhatósági választás, amelyen Fejér Levente az MPP színeiben győzött, valamint a községfejlesztésben is történtek előrelépések: többek közt elkészült az ülepítőállomás, a szennyvízhálózat, és egyéb kivitelezések is végükhöz értek.

 

Zabola községben az összefogás jegyében indult Fejér Levente a polgármesteri tisztségért – az elöljáró győzelme már előre borítékolható volt. A helyhatósági választáson 36 százalékos volt a részvételi arány, Fejér a voksok majdnem 82 százalékát kapta, így messze lekörözte ellenjelöltjét, a PSD-s Boc Constantint.

Tíz magyar, három román

A választási eredmények tükrében megköszönöm azok bizalmát, akik eljöttek, és ránk szavaztak – mondta Fejére Levente, majd az alacsony részvételi aránnyal kapcsolatban kifejtette: a választási kedvtelenség miatt változás állt be a 13 fős testület összetételében, ugyanis legutóbb 11 magyar és 2 román lakos alkotta, most pedig 10 magyar és 3 román.

Fejére Levente számára az aszfaltozás a legégetőbb gond

A friss zabolai testület összetétele a következő: Demes Botond, Fejér Zsolt, Szigyártó Nimród, Benedek József, Ambrus Attila, Sebestyén Levente, Mátyás Szabolcs, Szabó András RMDSZ-es tanácsosok, Paizs Attila és György László MPP-s tanácsosok, továbbá Pătrunjel Nicolae és Coșnean Călin (PSD), valamint Vîrlan Ștefania (PNL).

Demes Botond. Odafigyelnek a községi utak járható­ságára is

Fejér Leventét a jövőre vonatkozó tervekről kérdeztük. 

– Legégetőbb a zabolai Felszegben történő aszfaltozás. Erre addig kell várnunk, amíg az ott lakók rácsatlakoznak a szennyvízhálózatra, miután a bekötés megtörtént, nekifoghatunk a munkálatnak – közölte Fejér.

A másik sürgősebb teendő, hogy Szörcse végétől a templomig összekössék az aszfaltszőnyeget. Szintén prioritás a mezőgazdasági területek leltározásának befejezése, hogy véget vessenek a visszaszolgáltatási akadályoknak. Ugyancsak a közeljövő terve egy kotrógép beszerzése, amire nagy szükség lenne a községben.

Read more:  VÁLASZTÁS ÉS VÁLTOZÁS

Összefogás a községben

Alpolgármesterből polgármesterjelölt 

image
Fejér Levente: nagyon az elvárások, de a csapat is nagyon jó
Mint arról már beszámoltunk, az idei helyhatósági választásokon Fejér Levente MPP-s tanácsos, jelenlegi alpolgármester indul az elöljárói székért mind a három magyar párt (RMDSZ, MPP, EMNP) támogatásával. A 43 éves, testnevelés szakon végzett jelöltet terveiről, valamint a községben sürgősen orvoslásra szoruló gondokról kérdeztük.

 

– Mikor került kapcsolatba a politikával?

– 2008-ban az MPP színeiben indultam a helyhatósági választásokon, majd 2012-ben is ezt tettem. 2008-ban alpolgármester lettem, és Ádám Attila akkori elöljáróval egyetértettünk abban, hogy pártnézetektől függetlenül a község fejlesztésére, a közös ügyre koncentrálunk. Hasonlóan tervezem ezúttal is, ha megnyerem a választást, nem szeretném, hogy a pártérdek a közösségi érdek fölé kerüljön.

– Három párt is önt támogatja, hogyan próbál megfelelni mindenkinek?

– Őszintén meglepett, hogy az RMDSZ- és EMNP-tábor is mellém állt. De ez jó jel, ami azt üzeni, hogy Zabolán megszületett az egyetértés, az a fajta együttműködés, ami a közösséget szolgálja. Tény, hogy most egy jó csapat van mellettem, ugyanakkor ez azt is jelenti, hogy sokkal nagyobb elvárásoknak kell megfelelnem. Ez azonban nem gond, hiszen, mint már mondtam, nagyon jó csapattal dolgozom, és bízom benne, hogy eredményesek leszünk. Ezúttal szeretném megköszönni kollégáimnak a belém vetett bizalmukat, minden erőmmel azon leszek, hogy megfeleljek az elvárásaiknak.

– Ön szerint melyek a községben a legsürgősebben orvoslásra szoruló gondok?

– Számos probléma vár megoldásra, de ezeken már dolgoztunk, dolgozunk. Ilyen például az infrastruktúra fejlesztése vagy a visszaszolgáltatásra váró területek ügyének tisztázása, ezeket remélem, mielőbb sikerül megoldanunk. Ezek a legsürgősebbek, emellett természetesen további terveim is vannak. 

 

 

Lovaglás mindenkinek

Sacramento várja az érdeklődőket Szerzõ: Hírmondó   

image
A lovardából mindenki felejthetetlen élményekkel távozik
A zabolai Négyháznál található, rendkívül népszerű Sacramento lovasklub jelenleg is várja a lovagolni vágyó kicsiket és nagyokat egyaránt.

Cseh Ferenc vállalkozó 22 hektáros sík terepen elterülő lovasklubja kiváló lehetőséget biztosít a lovaglásra, valamint a ló és lovasa közötti kapcsolatteremtésre. A Sacramentóban tíz lipicai ló áll az érdeklődők rendelkezésére. A klubban bárki elsajátíthatja a lovaglás alapjait: a helyes testtartást, a biztonságos ülést, valamint a lovak irányítását. A kezdőket futószáron oktatják, míg a haladóknak karám- és tereplovaglásra is lehetőséget nyújtanak. Cseh Ferenc tulajdonos elmondta, jövőre a Négyháztól a Zernye-havasig lovas túrákat is szerveznek.

Fél óra futószáras oktatás 35 lejbe, egyórás karámlovaglás 40 lejbe, egyórás tereplovaglás 50 lejbe, az ugróedzés pedig 80 lejbe kerül. Bővebb információ és jelentkezés a 0744.590.321-es 0740.183.089-es telefonszámokon. 

Névadásra készülnek

image
 
 

November 8-án tartják a zabolai sportcsarnok névadó ünnepségét, a létesítmény a Kónya Endre nevet veszi fel. Ádám Attila polgármester elmondta, a névválasztás nem véletlenszerű, az egykori zabolai tornatanár jelentős szerepet játszott a zabolai sportélet fellendítésében. 

 

Volt mit ünnepelni!

image
Tíz szekérrel és jókedvvel indultak a petőfalvi szaunához
 
Múlt héten nagy volt a sürgés-forgás Zabolán, ahol keddtől a harmadik népzene- és néptáncfesztivált tartották, hétvégén pedig a falunapokat ünnepelték a községközpontban.

 

Kedden 120 népzene- és néptánckedvelő érkezett a III. Zabolai Népzene- és Néptáncfesztiválra, amit a Gyöngyharmat Egyesület, a Gyöngyharmat Néptáncegyüttes, valamit a Chowdhury-Mikes család és a helyi önkormányzat szervezett. A jókedvű vendégek nem csak a megye határain belülről, hanem az ország távolabbi pontjáról, pl. Aradról is jöttek, de akadtak, akik Budapestről sereglettek ide, valamint jelen voltak az anyaországi testvértelepülés, Bag küldöttei is.

Főszerepben a néptánc

A tábor szombatig tartott, és az itt eltöltött napok alatt számos tevékenység történt. A református templomkertben, valamint a há­zak­nál elszállásolt vendégeknek rendszeresen főztek a szakácsok. A rendezvény természetesen a néptáncról és népzenéről szólt, ezekben pedig nem volt hiány, ugyanis a haladóknak Tőkés Zsolt és Tőkés Edit (Háromszék Táncegyüttes), míg a kezdőknek Both László és Kádár Hanga (Gyöngyharmat Néptáncegyüttes) oktatták a táncokat, amelyeket ezúttal a sóvidéki koreográfiából merítettek. 

A táborban a gyerekek népzenét és néptáncot tanulhattak

A kicsiknek gyerekfoglalkozást tartottak a Csángó Néprajzi Múzeumban, valamint a művelődési házban, velük Nyitrai Marianna és Lőrincz Hortenzia foglalkozott. Jelen voltak még a Karosi Turul Hagyományőrző Egyesület tagjai is, akik jurtát állítottak, valamint a hun szokásokat és az íjászatot ismertették meg az érdeklődőkkel.

Read more: Volt mit ünnepelni!- CIKK

 
 
Önkéntesek és szponzorok segítségével újították fel a zabolai Csipkés tábort, amely pár éve került a Kovászna Megyei Tanács tulajdonába. Ma az a tábla is végleg lekerült, amely korábbi gazdáját, az Ifjúsági és Sportminisztériumot jelezte.
 
Kovászna megyében öt pionírtábor működött hajdanán, ebből a decentralizáció során négyet, a zabolai Csipkés mellett a kommandói, uzonkai, bodzakrasznai tábort 2009 végén vette át a megyei önkormányzat. 
 
Tamás Sándor
elnök, Kovászna Megye Tanácsa
„Szinte azt mondhatom, hogy sok esetben romhalmazt vettünk át vagy épület nélküli területet, vagy más tulajdonában levő területen épületeket, nagyon bonyolult volt a jogi viszony, itt a Csipkésben láthattuk, hogy a helyi és megyei önkormányzatok jobb gazdái tudnak lenni, mint az államigazgatási rendszerben levő tábormodell.”
 
Évek óta nem volt nagyobb befektetés a zabolai Csipkés táborba, amelyet 32 évvel ezelőtt létesítettek. A terület a református egyházé, a rajta levő épületek a megyei önkormányzat tulajdonában vannak, működtetője pedig a Művészeti és Népiskola lett. A mostani munkálatok során 15 ezer lejt fektettek be, önkéntesek és szponzorok segítségével kicserélték a régi padlókat, festettek, új ágyneműt vásároltak, így a tábor idén ismét megnyitja kapuit.

Read more: KINYIT A ZABOLAI CSIKPKÉS TÁBOR - CIKK

Népzene- és néptánctábor

Új elnök az egyesület élén 

image

A résztvevők idén is ellátogatnak a petőfalvi szaunához
 
 
 
A Mikes család és az önkormányzat támogatásával a zabolai Gyöngyharmat Egyesület, valamint a Gyöngyharmat Néptáncegyüttes harmadik alkalommal szervezi meg a nemzetközi Zabolai Népzene- és Néptánctábort augusztus 5–9. között – tudtuk meg Both Lászlótól, a néptáncegyüttes vezetőjétől.

 

Idén sóvidéki táncot oktatnak majd a táborban. A felnőttek képzéséről Tőkés Zsolt és Tőkés Edit, a Háromszék Néptáncegyüttes tagjai gondoskodnak, míg a kicsiknek Both László tanítja a lépéséket. Ismét jelen lesz a budapesti Korzenszky Tamás és gyermektánccsapata, a talpalávalót pedig a tábor visszatérő zenészei, Ábri Béla és zenekara, valamint Nyitrai Tamás húzzák. A táncoktatás mellett újból ellátogatnak a petőfalvi szaunához. Az érdeklődők Both Lászlónál jelentkezhetnek a 0757 528 887-es telefonszámon.

Read more: Népzene- és néptánctábor CIKK

Újraéled a Csipkés

Összefogással mentik a tábort   Szerzõ: Hírmondó   |  

image
A Csipkés házikói romantikus környezetben várják a felújítást 
A nemrég lezajlott Szent György Napok jó alkalmat nyújtott a megyeközponti Népművészeti Iskola szerteágazó tevékenységet folytató diákjainak a bemutatkozásra – tájékoztatott pénteken Gáj Nándor igazgató.

Az intézményvezetőtől megtudtuk, hogy 2009-ben a zabolai, kommandói, uzonkafürdői és krasznai diáktáborok együtt kerültek a megyei tanács tulajdonába, mely felügyeletüket és működtetésüket az iskolára bízta. Az állag­meg­őrző és felújítási munkálatok folyamatos elmaradása miatt az évek során e táborok gyakorlatilag használhatatlan állapotba kerültek, és ez alól nem kivétel a festői környezetben fekvő zabolai Csipkés sem, de úgy néz ki, hogy példaértékű összefogás eredményeként nyárra sikerül fogadóképessé tenni.

Read more: Újraéled a Csipkés - CIKK

Méltó helyre kerültek a sírkövek 

image
A több mint 250 éves sírkövek a temető bejáratát díszítik
Nemrég dr. Pozsony Ferenc néprajzkutató, akadémikus közreműködésével a helyi temetőben helyezték el azokat a sírköveket, amelyeket a polgármesteri hivatal megmentés céljából a községháza udvarára menekített, és ott őrzött.

A gazdátlan, több mint 250 éves zabolai sírkövek sorsa azért is érdekes, mert a választási kampány idején kapóra jöttek az akkor szárnyait bontogató EMNP helyi szervezetének: azzal támadták Ádám Attila polgármestert, hogy a községháza udvarán tartott sírkövekre nem vigyáznak, pusztulásra vannak ítélve. Az elöljáró már akkor próbálta ellenlábasai tudtára adni, hogy valójában a temetőben kallódtak volna el, mert volt már példa rá, hogy elvitték, és házépítéskor beöntötték az alapba. A 25 sírkövet nemrég a temető bejáratánál helyezték el, ízlésesen felsorakoztatva őket. Hogy a múlt öröksége ne merüljön feledésbe, Réthi József pávai nyugalmazott tanítóval, fafaragóval kopjafát is készíttettek, amit a sírkövek fölé helyeztek el, Az elődök emlékének tiszteletére felirattal, keltezve 2013-ban. 

 

Gyalultak és kavicsoztak

Földutakat tettek járhatóvá Zabolán 

Szerzõ: Hírmondó   |  A cikk megjelenésének dátuma: 

image
Ahhoz, hogy az utat ne mossa el a víz, az átereszeket, sáncokat is ki kell takarítani. Páván már dolgoznak a lakók
Zabola önkormányzata az elmúlt hetekben két földutat is legyalultatott, majd kavicsréteggel tett járhatóvá, tudtuk meg Ádám Attila polgármestertől, aki a továbbiakban a sáncok rendbetételét, valamint a porták előtti átereszek kitakarítását szorgalmazza, különben kérészéletűnek bizonyulhat az útjavítás.

Zabolán a sportcsarnok felé 500 méter szakaszon tették rendbe az utat, míg Páván ennél hosszabb távon, két kilométeren végeztek javítást. Hogy a későbbi sáros idő, valamint az esőzések ne mossák el az utat, a polgármesteri hivatal, Demes Botond alpolgármester közbenjárásával felhívta az érintettek figyelmét, hogy takarítsák ki a sáncokat és az átereszeket a portájuk előtt.

Ádám Attila polgármester elmondta, a lakók nagy része megértette a felhívás fontosságát, és hozzáláttak a takarításhoz, viszont azokban az esetekben, ahol az önkormányzati felkérés süket fülekre talált, a hivatal kénytelen lesz elbontatni az átereszeket, hogy a víz szabadon elfolyhasson. Az elöljáró hozzátette, még egyszer úthengerrel lejárják az útszakaszt, hogy még jobban megerősítsék. 

 

Járható út Kovászna felé

Felújították a hat kilométeres szakaszt

image
Demes Botond és Ádám Attila elöljárók elégedettek voltak a terepszemle után
 
Habár a szörcseiek leginkább Zabola felé járnak Kovásznára, a szörcsei makadámúton is megközelíthetik a fürdővárost, miután a két település önkormányzata legyalultatta az említett hat kilométeres útszakaszt, ami ezek után nem okoz kellemetlenséget az átutazóknak, és főleg a naponta ott közlekedő mezőgazdászoknak.

Read more: Járható út Kovászna felé CIKK

A legjobbak Kézdire mennek

   Kovászna és körzete népdalvetélkedője 

  Pénteken közel száz I–IV. osztályos diák gyűlt össze a zabolai kultúrotthonban megrendezett orbaiszéki népdalvetélkedőn, amelynek első helyezettjei részt vesznek a májusban Kézdivásárhelyen megtartandó megyei szakaszon.  

 Idén már negyedik éve, hogy Zabola ad otthont ennek az eseménynek.

  A megyei tanfelügyelőség és az orbaiszéki iskolák közösen szervezték meg a Népdalbarátok Köre nevű rendezvényt, a székely ruhába öltözött kicsik Kovásznáról, Zágonból, Barátosról, Telekről és Zaboláról jöttek. 

Read more: Kovászna és körzete népdalvetélkedője  CIKK

Megvalósult álom (Zabola monográfiája)

 
A szerző felvétele
 
Szinte szűkösnek bizonyult a Csángó Néprajzi Múze­um, sok helybéli gyűlt össze tegnap este a község monográfiájának bemutatója alkalmával. A Zabola – egy polgárosult orbaiszéki falu öröksége című kiadványt egyszerűen méltatta köszöntőbeszédében Kinda István néprajzkutató: ez Zabola legteljesebb monográfiája. 
 
A Pozsony Ferenc néprajzkutató, egyetemi tanár által írt könyvet szerkesztője, Sepsiszéki Nagy Balázs ismertette. A monográfia egy sorozat része, az összes székelyföldi települést be kívánják mutatni, s szándékuk, hogy a könyvek vissza is kerüljenek az illető településre – hangsúlyozta, hiszen ezek a kötetek fontos szerepet játszhatnak az önazonossági tudat megerősítésében.

Read more: Megvalósult álom (Zabola monográfiája) CIKK

Testvérekre talált Zabola

Többéves kapcsolat után hivatalosan is testvértelepülési szerződést köthet Zabola Tapolcával és Baggal. Szé­kelytamásfalva testvértelepülése lesz Apagy, Szörcse Pilinnyel szövetkezhet.

Read more: Testvérekre talált Zabola CIKK

Üdülés és gyógyulás Petőfalván

image
   A megyében egyedülállónak számít, hogy a borvízfürdő mellett szauna működik. 
  Bár az időjárás egyelőre még szeles, nem igazán nevezhető tavasziasnak, a közelgő napsütésre való tekintettel már nyugodtan gondolkodhatunk azon, hogy hová megyünk üdülni hétvégenként.
 Ha olyan helyet szeretnénk, ahol nemcsak kikapcsolódni, hanem gyógyulni is lehet, akkor ideális választás a Zabola községhez tartozó székelypetőfalvi szauna és borvízfürdő.

Read more: Üdülés és gyógyulás Petőfalván