GHID EXPLICATIV Pentru elaborarea și implementarea unitară a procedurii de sistem privind comunicarea din oficiu a informațiilor de interes public în format standardizat și deschis și asigurarea transparenței decizionale (.pdf/.doc)

 PROCEDURĂ DE SISTEM (.pdf/.doc)

sisopp

HungarianMagyarRomanianro-ROEnglish (UK)

CSALÁDOK NAPJA

TOURINFO ZABOLA

FALUNAPOK

112

Numarul unic pentru

apeluri de urgenta este 112

SCHENGEN II.

Volt mit ünnepelni!

image
Tíz szekérrel és jókedvvel indultak a petőfalvi szaunához
 
Múlt héten nagy volt a sürgés-forgás Zabolán, ahol keddtől a harmadik népzene- és néptáncfesztivált tartották, hétvégén pedig a falunapokat ünnepelték a községközpontban.

 

Kedden 120 népzene- és néptánckedvelő érkezett a III. Zabolai Népzene- és Néptáncfesztiválra, amit a Gyöngyharmat Egyesület, a Gyöngyharmat Néptáncegyüttes, valamit a Chowdhury-Mikes család és a helyi önkormányzat szervezett. A jókedvű vendégek nem csak a megye határain belülről, hanem az ország távolabbi pontjáról, pl. Aradról is jöttek, de akadtak, akik Budapestről sereglettek ide, valamint jelen voltak az anyaországi testvértelepülés, Bag küldöttei is.

Főszerepben a néptánc

A tábor szombatig tartott, és az itt eltöltött napok alatt számos tevékenység történt. A református templomkertben, valamint a há­zak­nál elszállásolt vendégeknek rendszeresen főztek a szakácsok. A rendezvény természetesen a néptáncról és népzenéről szólt, ezekben pedig nem volt hiány, ugyanis a haladóknak Tőkés Zsolt és Tőkés Edit (Háromszék Táncegyüttes), míg a kezdőknek Both László és Kádár Hanga (Gyöngyharmat Néptáncegyüttes) oktatták a táncokat, amelyeket ezúttal a sóvidéki koreográfiából merítettek. 

A táborban a gyerekek népzenét és néptáncot tanulhattak

A kicsiknek gyerekfoglalkozást tartottak a Csángó Néprajzi Múzeumban, valamint a művelődési házban, velük Nyitrai Marianna és Lőrincz Hortenzia foglalkozott. Jelen voltak még a Karosi Turul Hagyományőrző Egyesület tagjai is, akik jurtát állítottak, valamint a hun szokásokat és az íjászatot ismertették meg az érdeklődőkkel.

A tábor résztvevői a Csángó Néprajzi Múzeumban is táncra perdültek

A néptáncosok szerdán a Csángó Néprajzi Múzeumban léptek fel, ahol dr. Pozsony Ferenc múzeumalapító becslése szerint mintegy 300 látogató fordult meg az est folyamán.

Népszerű volt az íjászbemutató

Zabolától Petőfalváig

Csütörtökön a petőfalvi szaunához látogattak a vendégek, a fesztiválba bekapcsolódó helyiek is. Tíz szekérrel, zenészekkel, köztük Ábri Bélával, valamint Nyitrai Tamással és társaikkal, no meg a hordozható sörsátrakkal, sörcsapokkal felszerelve tettek látogatást a szaunához egy közös bográcsozás, mulatság erejéig. Este pedig a Mikes-kastély kertjében léptek fel, ahol a Chowdhury-Mikes család töltötte be a házigazda szerepét.

Petőfalván vidám hangulatban üdültek a táborozók

Pénteken a zabolai művelődési házban tartották a gálaműsort, ahol Ádám Attila polgármester a zabolai önkormányzat részéről emléklappal ajándékozta meg a résztvevőket, köszönetét fejezve ki a község hírnevének öregbítése érdekében tett fáradozásaikért, ugyanakkor dicsérettel illette a szervezőket, amiért ilyen színvonalas, s egyre népszerűbb, hagyományteremtő rendezvényt honosítottak meg itt. Kérdésünkre György Hajnal, a Gyöngyharmat Egyesület elnöke elmondta, a tábor a közös, szorgos munka és az odaadás eredménye, a tevékenységbe számtalan ember bekapcsolódott.

Történelmünk őrzői találkoztak

A múlt héten jelentős szerepet kapott a kultúra is, ugyanis a Csángó Néprajzi Múzeumban megtartották a XI. Néprajzi Szemináriumot, amelynek keretében szerdán fazekasbemutatót lehetett látni Budău Ionuț kézdivásárhelyi mérnök jóvoltából, s aznap még egy konferenciát is tető alá hoztak: Albert Ernő a csíki és a gyergyói székely népballadákról, dr. Deák Ferenc a csernátoni cigányok halottkultuszáról, Dimény Attila a kézdivásárhelyi temetőről, Pozsony Ferenc a székely kopjafák szimbolikus kontextusáról, Fehér Viktor az egyházaskozári népszokásokról beszélt. Szombatra az első világháborúhoz kapcsolódó kiállítást rendeztek be a Babeș-Bolyai Tudományegyetem néprajz szakáról érkező diákok. A tárlatmegnyitón dr. Süli Attila hadtörténész az első világháború történetét ismertette, míg József Álmos tanár az első világégés háromszéki vonatkozásairól beszélt, többek közt felelevenítve, hogy olyan napló jutott a birtokába, amit egy szentgyörgyi matróz, bizonyos Székely Géza írt, aki ott volt a Viribius Unitisen akkor, amikor Ferenc Ferdinánd trónörökös meggyilkolása előtt rajta utazott. A kiállításon tábori levelezőlapokat, képeket, katonaládákat, valamint egy ágyút lehetett megtekinteni.

Szombaton sörsátrak lepték el a községközpontot

Szombaton már a könnyed szórakozás is teret kapott a községben, ugyanis a központban megtartották a kétnapos faluünnepet. A falunapokon délután inkább a sörsátraké volt a főszerep, este pedig a különböző előadóké, többek közt a Betli Duo lépett színpadra, majd tűzijátékkal és utcabállal zárult az ünnepség.