GHID EXPLICATIV Pentru elaborarea și implementarea unitară a procedurii de sistem privind comunicarea din oficiu a informațiilor de interes public în format standardizat și deschis și asigurarea transparenței decizionale (.pdf/.doc)

 PROCEDURĂ DE SISTEM (.pdf/.doc)

sisopp

HungarianMagyarRomanianro-ROEnglish (UK)

CSALÁDOK NAPJA

TOURINFO ZABOLA

FALUNAPOK

112

Numarul unic pentru

apeluri de urgenta este 112

SCHENGEN II.

Üdülés és gyógyulás Petőfalván

image
   A megyében egyedülállónak számít, hogy a borvízfürdő mellett szauna működik. 
  Bár az időjárás egyelőre még szeles, nem igazán nevezhető tavasziasnak, a közelgő napsütésre való tekintettel már nyugodtan gondolkodhatunk azon, hogy hová megyünk üdülni hétvégenként.
 Ha olyan helyet szeretnénk, ahol nemcsak kikapcsolódni, hanem gyógyulni is lehet, akkor ideális választás a Zabola községhez tartozó székelypetőfalvi szauna és borvízfürdő.

 A falu végén, csendes környezetben, „távol a világtól” található, fából készült, finn stílusú szauna mindenképp remek választás, és a zsebnek is optimális döntés, mivel csak a zabolai önkormányzat által kínált, tüzelni való fát kell megfizetni a fürdőfelelősnek, vagy­is Both Lászlónak (0757 528 887), akinél a szauna kulcsa található. Mellette a már 18. században is strandként használt borvizes fortyogó várja az érdeklődőket, amely nyáron 16 Celsius-fok hőmérsékletű, és az állandó forrás miatt télen is alig fagy be.

 A hideg borvízfürdő – a vízben feloldódó ásványi anyagoknak és széndioxidnak köszönhetően – gyógyító hatással bír, s ezt igazolhatják azok is, akik csúcsszezonban, azaz nyáron hetente visszajárnak vérkeringésük serkentésére. Szintén a békés környezetben található a falatozásra alkalmas filagória, valamint a sütésre, főzésre alkalmas tűzhely. Bothtól megtudtuk, hogy vendégek nem csak a környékről jönnek, hanem voltak már ott az ország határain túlról is turisták, például tavaly dán kirándulók látogattak oda, akik Bukarestben tartózkodtak, és természetes környezetben levő, csendes szaunázó helyet keresve találtak rá az interneten a petőfalvi üdülőhelyre.

 A szauna oldalfalán több pannó is jelzi, hogy milyen jótékony hatása is van a benti melegnek, amely 65 és 95 Celsius-fok között az ideális. Ha az ember a benti kályhát bikkfával gyúrja, és a kövekre néha-néha vizet spriccel, a hatás nem marad el, főleg ha utána a borvízfürdőbe megyünk felfrissülni.